Od początku prowadzenia działalności związanej z opieką nad dziećmi i mając styczność z nie jednym cateringiem marzyliśmy o utworzeniu własnej kuchni. Udało się to zrobić po otwarciu naszej placówki na ul. Obwodowej w lokalu nr 2. Nasza kuchnia jest zatwierdzona przez Sanepid jako zakład żywienia dla małego dziecka. Mamy wdrożony system HACCP.
Gotujemy wiedząc co małe dziecko lubi ale też ucząc dzieci zdrowych nawyków. Nasze dania mają bardzo dużo warzyw. Kasze robione najczęściej na wodzie z dodatkiem różnych owoców. Niemalże nie używamy soli i cukru. Możemy zapewnić dietę m.in. całkowicie bezcukrową, bez laktozy, bez jajka, wegetariańską lub wegańską. Smak potrawom staramy się nadawać stosując przede wszystkim naturalne przyprawy i zioła. Do picia dzieci dostają przede wszystkim wodę ale jeśli robimy kompoty czy kisiele to bez dosładzania, z dużej ilości owoców. Podczas przygotowania jedzenia jesteśmy przede wszystkim matkami, które „na własnym podwórku” doświadczyły co to jest nietolerancja pokarmowa u małego dziecka oraz jak nauczyć jeść małego „niejadka”. Sami robimy ciasta (również na urodziny naszych dzieci), ciasteczka, placki (nie używamy tłuszczu do smażenia), pierogi. Zdarza się również że pieczemy własny chleb. Jeśli robimy herbaty ziołowe to wyłącznie z naturalnego suszu lub ze świeżo zerwanych ziół z ekologicznego ogródka właścicielki placówki. Jeśli korzystamy z kupnych wędlin (bardzo sporadycznie), to wyłącznie takich, które mają 100% mięsa. Zaopatrujemy się wyłącznie w sprawdzone, świeże, w miarę możliwości sezonowe produkty.
Na początku naszego gotowania korzystaliśmy z pomocy Pani Dietetyczki (dzieckiem której opiekowaliśmy się w żłobku). Oprócz układania jadłospisu wspierała nas dobrymi radami i zwracała uwagę na ewentualne błędy żywieniowe.
Poniżej umieszczamy przykładowy jadłospis
(rodzice na początku tygodnia mają dostęp do menu przez aplikację):
Poniedziałek
Śniadanie: owsianka na wodzie z tartą gruszką, pieczywo mieszane, ser żółty/dieta: ser żółty wegański, papryka czerwona
Zupa: jarzynowa
2 danie: makaron z sosem słodko-kwaśnym mięsno-pomidorowym, surówka z kapusty pekińskiej
Podwieczorek: mus bananowo-jabłkowy ze szpinakiem na maślance/dieta: napoju roślinnym, pieczywo chrupkie
Wtorek
Śniadanie: płatki jęczmienne z rodzynkami, pieczywo razowe, pasztet drobiowy/humus, pomidor krojony
Zupa: kapuśniak z kiszonej i pekińskiej kapusty
2 danie: gulasz z piersi kurczaka w sosie paprykowym, ryż gotowany, surówka z ogórka kiszonego
Podwieczorek: kisiel owocowy, ciasteczka owsiane (wyrób własny)
Środa
Śniadanie: płatki górskie z żurawiną, pieczywo pszenne, pasta z pieczonego bakłażana i marchewki (wyrób własny), ogórek krojony
Zupa: chłodnik litewski z jajkiem gotowanym
2 danie: łódeczki z ziemniaków pieczone w piekarniku, sos pieczarkowy, mix warzyw gotowanych na parze
Podwieczorek: owoce krojone
Czwartek
Śniadanie: mleko/napój owsiany z makaronem, pieczywo żytnie, wędlina drobiowa, pomidorki koktajlowe
Zupa: kalafiorowa
2 danie: kasza gryczana biała, karkówka pieczona w sosie koperkowym, burak gotowany tarty
Podwieczorek: ciasto z owocami
Piątek
Śniadanie: kasza manna na wodzie ze śliwką, pieczywo mieszane, serek wiejski, szczypiorek, rzodkiewka krojona
Zupa: ucha z ryżem i ziemniakami
2 danie: kasza jęczmienna perłowa, gulasz warzywny
Podwieczorek: pizzerinki z ciasta drożdżowego (wyrób własny)